Një person HIV-pozitiv mund të ngelë shtatzënë në mënyrë natyrale dhe të ketë fëmijë të cilët nuk do të kenë HIV.

Të ngelësh shtatzënë në mënyrë natyrale

Nën kushte të caktuara, është e mundur për ju të kryeni marrëdhënie seksuale pa një prezervativ me partnerin tuaj të qëndrueshëm (marrëdhënie e qëndrueshme) i cili nuk ka HIV:

  • Nëse, për të paktën 6 muaj, vlera e HIV-it në gjakun tuaj (ngarkesa virale) nuk mund të zbulohet më. Nëse ju merrni ilaçet tuaja siç duhet çdo ditë, ngarkesa virale zvogëlohet. Pas disa muajsh, mundet shpesh të mos zbulohet më në një test dhe
  • Nëse ngarkesa juaj virale është kontrolluar në më pak se 6 muaj më parë dhe
  • Nëse ju nuk keni ndonjë IST tjetër dhe membrana mukoze e gojës tuaj, anusi, penisi ose vagina nuk është e dëmtuar.

Flisni me një mjek dhe me partnerin tuaj nëse ju doni të kryeni marrëdhënie seksuale pa një prezervativ.

Grua duke folur me një mjek
Çift duke folur

Nëse të ngelësh shtatzënë në mënyrë natyrale nuk është e mundur

Nëse nuk është e mundur të ngelësh shtatzënë në një rrugë natyrale, ka një tjetër alternativë:

Nëse burri ka HIV

Sperma e burrit përmban virusin HIV.

  • Një mjek “lan” spermën për të hequr virusin.
  • Mjeku fut spermën e larë në mitrën e gruas me një shiringë.

Nëse gruaja ka HIV

  • Vezëza nuk e përmban virusin.
  • Një mjek fut spermën në mitrën e gruas me një shiringë.

Shtatzënia dhe HIV

Një grua shtatzënë me HIV duhet të marrë ilaçe gjatë shtatzënisë dhe lindjes. Më shumë se 99% e foshnjave lindin më pas pa HIV.

Foshnja shpesh do të lindë nëpërmjet operacionit cezarian (lindje kirurgjikale). Ai/ajo mund të lindë në mënyrë natyrale nëse mjeku mendon se është e sigurt.

Foshnja ka nevojë t’i jepen ilaçe pas lindjes.

Nëna nuk mund të ushqejë me gji fëmijën e saj. Qumështi i gjirit përmban virusin HIV. Ka mënyra të tjera për t’u lidhur me foshnjën tuaj.

Një grua me HIV duhet të marrë ilaçe gjatë shtatzënisë dhe lindjes.
Nëse nëna ka HIV, foshnja shpesh do të jetë lindur me operacion cezarian.
Foshnja ka nevojë t'i jepen ilaçe pas lindjes.
Nëna nuk mund të ushqejë me gji fëmijën e saj.
Më mirë nëna e ushqen fëmijën e saj me biberon.
Përkthejeni këtë tekst në
Mbyll

Fjalori dhe përkthimet

Keni nevojë për ndihmë? Gjeni një profesionist të shëndetësisë.

Ndihma