IST-të

Ju mund të infektoni fetusin nëse një IST nuk është trajtuar. Mund të jetë e rrezikshme për fetusin nëse IST-ja nuk është trajtuar. Nëse e dini se keni një IST, flisni me një mjek. Ai/ajo mund t’ju ndihmojë të merrni hapat e duhur për të mbrojtur fetusin.

Gati të gjitha IST-të mund të trajtohen gjatë shtatzënisë pa ndonjë rrezikfetusit. Vetëm hepatiti B nuk duhet të trajtohet. Foshnja do bëjë një vaksinë pas lindjes.

Herpesivaginë në 3 muajt e fundit të shtatzënisë mund të jetë i rrezikshëm për fetusin. Kontaktoni një mjek menjëherë.

Një grua shtatzënë gjithmonë testohet për disa IST. Nëse doni një test për një IST të caktuar, duhet të pyesni mjekun tuaj.

HIV

Nëse keni HIV, ju ende mund të keni fëmijë të shëndetshëm:

  • Një grua shtatzënë me HIV duhet të marrë ilaçe gjatë shtatzënisë dhe lindjes. Më shumë se 99% e foshnjave lindin më pas pa HIV.
  • Foshnja shpesh do të lindë nëpërmjet operacionit cezarian. Ai/ajo mund të lindë në mënyrë natyrale nëse mjeku mendon se është e sigurt.
  • Foshnja ka nevojë të marrë ilaçe pas lindjes.
  • Nëna nuk mund të ushqejë me gji fëmijën e saj. Qumështi i gjirit përmban HIV. Ka mënyra të tjera për t’u lidhur me foshnjën tuaj.
Një grua shtatzënë me HIV duhet të marrë ilaçe gjatë shtatzënisë dhe lindjes.
Foshnja shpesh do të lindë nëpërmjet operacionit cezarian.
Foshnja ka nevojë të marrë ilaçe pas lindjes.
Nëna nuk mund të ushqejë me gji fëmijën e saj. Qumështi i gjirit përmban HIV
Nëna e ushqen fëmijën e saj me biberon.
Përkthejeni këtë tekst në
Mbyll

Fjalori dhe përkthimet

Keni nevojë për ndihmë? Gjeni një profesionist të shëndetësisë.

Ndihma