Nëse mendoni se ju mund të keni një IST, pyesni një mjek për ndihmë. IST-të duhet të trajtohen për të shmangur efektet negativeshëndetin tuaj. Flisni me një mjek për t’ju ndihmuar të merrni trajtimin e duhur.

Ndiqni trajtimin aq sa zgjat dhe në mënyrën që mjeku ju thotë. Vazhdoni trajtimin edhe kur simptomat janë zhdukur.

Ka lloje të ndryshëm IST-sh. IST-të jo gjithmonë kanë simptoma. Në varësi të tipit të IST-së, trajtimi është i ndryshëm.

Burrë duke folur me një profesionalist shëndeti
Ndiqni trajtimin e IST-së aq sa zgjat dhe në mënyrën që mjeku ju thotë. Vazhdoni trajtimin edhe kur simptomat janë zhdukur.

Trajtimi për IST-të bakteriale

IST e shkaktuar nga bakter:

IST-të bakteriale mund të kurohen me antibiotikë. Ju duhet një recetë nga një mjek për të marrë ilaçet nga një farmaci.

Gjatë trajtimit, shmangni seksin ndërsa keni ende simptomat ose përdorni një prezervativ për të ulur rrezikun e infektimit të dikujt tjetër.

Trajtimi për IST-të virale

IST e shkaktuar nga një virus:

Disa IST virale nuk mund të kurohen, por simptomat mund të trajtohen.

  • Hepatiti B: Qetësohet mirë. Nëse është e nevojshme, mjeku mund t’ju japë recetë ilaçesh.
  • Herpesi: Nëse është e nevojshme, mjeku ju jep recetë ilaçesh për të trajtuar flluskat.
  • lythat gjenitalë: Mjeku mund t’ju japë recetë kremi për ta aplikuar mbi lytha. Nëse është e nevojshme, mjeku heq lythat duke i prerë ose duke i ngrirë ata.

Trajtimi për IST-të parazitare

IST e shkaktuar nga një parazit:

Zgjebja:

  • Mjeku mund t’ju japë recetë kremi për ta aplikuar mbi lëkurën tuaj.
  • Lani të brendshmet, rrobat, pizhamet, çarçafët dhe peshqirët çdo ditë me ujë të nxehtë (të paktën 60°C).

Trikomoniaza:

  • Mund të trajtohet me antibiotikë.
  • Ju duhet një recetë nga një mjek për të marrë ilaçet.

Morrat pubikë:

  • Mjeku mund t’ju japë recetë kremi për ta aplikuar mbi lëkurën tuaj ku keni morra.
  • Lani të brendshmet, rrobat, pizhamet, çarçafët dhe peshqirët çdo ditë me ujë të nxehtë (të paktën 60°C).

Të flasësh me partnerin tuaj

Nëse keni një IST, përpiquni të flisni me partnerin tuaj. Nëse keni një IST të caktuar, partneri juaj nevojitet të testohet dhe trajtohet gjithashtu.

Mos kryeni seks gjatë trajtimit tuaj ose përdorni një prezervativ për të ulur rrezikun e infektimit të partnerit tuaj.

Pyesni një mjek për këshillë.

Fjalori dhe përkthimet

Keni nevojë për ndihmë? Gjeni një profesionist të shëndetësisë.

Ndihma