Një prezervativ është një mbulesë e hollë gome për penisin. Ju vendosni një prezervativ në një penis të ngurtësuar para penetrimit. Ai kap spermën kur një burrë ejakulon.

Metodë e kontracepsionit

Ju mund të përdorni një prezervativ gjatë marrëdhënies seksuale nëse nuk planifikoni të keni një fëmijë. Është një metodë kontracepsioni.

Mbrojtja nga HIV dhe IST-të

Një prezervativ ju mbron ju dhe partnerin tuaj nga HIV dhe shumicën e IST-ve. Kjo zvogëlon rrezikun e një infeksioni me IST të tjera. Ai jo gjithmonë mbulon plotësisht plagë, flluskat dhe lythat në lëkurën tuaj dhe të partnerit tuaj. Në këtë rast, ju kaloni një rrezik infeksioni me një IST.

Për t’u mbrojtur nga HIV dhe për të ulur rrezikun e IST-ve të tjera, përdorni një prezervativ kur kryeni seks vaginal ose seks anal.

Shmangni të merrni gjak dhe spermë në gojën tuaj gjatë seksit oral; më pas rreziku i marrjes së HIV bëhet shumë i ulët. Përdorimi i një prezervativi kur bëni seks oral mund të ulë rrezikun e marrjes së IST-ve të tjera.

Nëse ju dhe partneri juaj nuk doni të përdorni një prezervativ, flisni me një mjek rreth të testuarit për IST ose HIV.

Blerja e prezervativëve

Mund të blini prezervativë në një farmaci ose supermarket. Ndonjëherë ju mund t'i gjeni ata në dyqane të tjerë, bare dhe klube nate ose makina shitje. Disa organizata ofrojnë prezervativë falas.

Prezervativi femëror

Ka gjithashtu prezervativ femëror.

Përkthejeni këtë tekst në
Mbyll

Fjalori dhe përkthimet

Keni nevojë për ndihmë? Gjeni një profesionist të shëndetësisë.

Ndihma