IST-të janë infeksione që janë transmetuar zakonisht nëpërmjet kontaktit seksual me dikë që ka një IST. Ka gjithashtu të tjera rrugë të marrjes së një IST-je.

IST të ndryshme

Ka shumë IST-të të ndryshme:

Mbrojtja nga IST-të

Prezervativët mund t'ju mbrojnë ju dhe partnerin tuaj kundër HIV dhe të ulin rrezikun e marrjes së një IST-je. Vaksinat mbrojnë kundër disa IST-ve, për shembull HPV.

Trajtimi IST

Shumica e IST-ve mund të trajtohet. Ato mund të kurohen ose simptomat e tyre mund të zhduken. IST-të mund të kenë pasoja të rënda për shëndetin tuaj nëse ju nuk jeni trajtuar. Ju gjithashtu mund të infektojë njerëz të tjerë.

Përkthejeni këtë tekst në
Mbyll

Fjalori dhe përkthimet

Keni nevojë për ndihmë? Gjeni një profesionist të shëndetësisë.

Ndihma