Bëni një termin tek një mjeke/një mjek ose një mami, me qëllim që të lini të vërtetohet shtatzënia juaj.

Nëse jeni shtatzënë, ju shoqëron një gjinekologe/një gjinekolog dhe/ose një mami ju dhe fetusin gjatë gjithë shtatzënisë. Ata ju ofrojnë rregullisht kontrolle përcaktimi të hershëm. Atje ju mund të bisedoni për ankesa të mundshme. Ju mund të pyesni për të gjitha, të cilat ju doni t’i dini mbi shtatzëninë dhe lindjen. Ju mund të flisnin edhe për kohën pas lindjes dhe të ushqyerit me gji.
Ju merrni një dokument: pasaportën e nënës. Atje shënohen të gjitha informacionet e rëndësishme për shtatzëninë tuaj. Pasaportën e nënës ju duhet ta keni gjatë shtatzënisë gjithmonë me vete.

Mjeku duke marrë një kampion gjaku nga një grua për të kontrolluar nëse ajo është shtatzënë.

Kontrolle të rregullta të përcaktimit të hershëm

Këtë e bën gjinekologia/gjinekologu dhe/ose mamia:

 • Ajo/ai ju bën pyetje mbi veten tuaj, shtatzëni të mëparshme, datën e ciklit menstrual, të fundit, partneren tuaj/partnerin tuaj, të dy familjet, me qëllim që të mësojë më tepër për shtatzëninë tuaj.
 • Ajo/ai kontrollon peshën tuaj, urinën tuaj, tensionin tuaj të gjakut dhe mitrën tuaj.
 • Nëse është e nevojshme ajo/ai kryen një kontroll nëpërmjet vaginës.
 • Ajo/ai ju informon mbi testime, të cilat mund të lini t’ju bëhen, me qëllim që të verifikoni sëmundje ose zhvillime të gabuara tek fëmija (diagnostika e paralindjes). Ju vendosni, nëse i bëni testimet. Mund të ndodhë që t’i paguani këto testime.

Gjinekologia/gjinekologu kryen gjatë shtatzënisë të paktën tre kontrolle me ultratinguj.

 • me qëllim që të përcaktojë datën e parashikuar të lindjes,
 • për të parë, nëse ju prisni një ose disa foshnja,
 • për të kontrolluar rrahjet e zemrës, peshën, gjatësinë dhe pozicionin e fetusit në mitër,
 • për të kontrolluar, nëse tek fetusi duken zhvillime të gabuara,
 • për të përcaktuar pozicionin e placentës dhe sasinë e lëngut amniotik,
 • për të verifikuar gjininë e foshnjës, nëse ju e doni këtë.

Në Gjermani nuk lejohet një mami të kryejë një kontroll me ultratinguj.

Mjeku kryen të paktën 3 skanime me ultratinguj gjatë një shtatzënie.
Grua shtrirë në shtratin e ekzaminimit. Fokusi është te barku. Nëse është e nevojshme, mjeku kryen një ekzaminim vaginal në fund të shtatzënisë.
Detaje të ekzaminimit vaginal: mjeku duke futur disa gishta në vaginë për të ndjerë nëse qafa e mitrës është duke u hapur tashmë. Ai/ajo gjithashtu kontrollon pozicionin e mitrës nga jashtë.

Situata emergjente

Ka disa situata emergjente. Shkoni tek një mjeke/mjek, nëse ju

 • jeni rrëzuar mbi bark,
 • ndjeni dhimbje të forta në bark,
 • përgjatë disa ditësh kini temperaturë,
 • humbisni tepër shumë peshë

ose nëse

 • rrjedh gjak nga vagina
 • ju kini shumë rrjedhje vaginale të bardhë me një erë të keqe,
 • nga vagina rrjedh lëng amniotik.

Shkoni te një mjek në raste të urgjencës.
Shkoni te një mjek nëse rrëzoheni në barkun tuaj.
Shkoni te një mjek nëse keni një dhimbje të rëndë në barkun tuaj.
Shkoni te një mjek nëse keni temperaturë të vazhdueshme.
Shkoni te një mjek nëse humbisni gjak nga vagina juaj.
Shkoni te një mjek nëse humbisni shumë peshë.
Shkoni te një mjek nëse humbisni lëngje nga vagina juaj.
Shkoni te një mjek nëse keni shumë rrjedhje vaginale të bardhë me një erë të keqe.

Dhunë nga partneri/partnerja gjatë shtatzënisë

Dhuna nga partneri/partnerja është çdo formë e dhunës ndërmjet dy personave në një marrëdhënie. Dhunë nga partneri/partnerja ndalohet me ligj. Ligji ju mbron nga dhuna, kjo do të thotë: Ju kini një të drejtë për mbështetje dhe ndihmë.

Dhunë nga partneri/partnerja gjatë shtatzënisë mund të shkaktojë probleme shëndetësore për nënën dhe fetusin. Problemet mund të jenë fizike dhe psikologjike. Për shembull: frikë, stres, humbje gjaku, tension i lartë gjaku, lindje e parakohshme,  peshë e ulët lindjeje, dështim.

Shpesh foshnja ka nevojë pas lindjes për më shumë kujdes.

Lutjuni për ndihmë një këshilltareje/këshilltari në një vend këshillimi ose mjekes suaj të familjes/mjekut tuaj të familjes, gjinekologes/gjinekologut ose një mamie, nëse ju përjetoni dhunë nga partneri/partnerja gjatë shtatzënisë.

Përkthejeni këtë tekst në
Mbyll

Fjalori dhe përkthimet

Keni nevojë për ndihmë? Gjeni një profesionist të shëndetësisë.

Ndihma