Dhuna ndaj partnerit është çdo formë dhune midis 2 njerëzve të cilët kanë një lidhje emocionale dhe/ose seksuale (marrëdhënia). Dhuna ndaj partnerit shpesh tregon se nuk ka barazi midis partnerëve.

Dhuna midis partnerëve ndalohet me ligj.

Dhuna ndaj partnerit mund të ndodhë në të gjitha klasat dhe kulturat e shoqërisë.

Lloje të dhunës ndaj partnerit

Ka 4 lloje të dhunës ndaj partnerit:

  • Dhuna psikologjike, për shembull: fyerjet, poshtërimi, kërcënimet ose të injorosh partnerin tuaj.
  • Dhuna fizike, për shembull: të rrahësh, të qëllosh, trajtimi i ashpër, të detyrosh partnerin tuaj të kryejë ose të durojë akte të dëmshme (për shembull: të bësh dush në ujë shumë të nxehtë).
  • Dhuna seksuale, për shembull: të detyrosh partnerin tuaj të bëjë seks (përdhunimi), ta detyrosh atë/atë të shohë pornografi.
  • Dhuna ekonomike, për shembull: të vendosësh çfarë të bësh m paratë tuaja ose të partnerit tuaj kundër vullnetit të tij/të saj, duke siguruar të holla të pamjaftueshme për shtëpinë, duke i mohuar atij/asaj të mirat e nevojshme materiale.

Të zgjidhësh dhunën ndaj partnerit

Kur një diskutim paralajmëron të përfundojë në dhunë, shkoni në një vend të sigurt, edhe nëse është për një kohë të shkurtër. Sapo të jeni i sigurt, ju mund të mendoni për çfarë doni dhe çfarë ju mund të bëni.

Është e vështirë të zgjidhni dhunën ndaj partnerit vetëm. Dhuna ndaj partnerit është e mundur të ndodhë më shumë se një herë. Lidhuni me shërbimet profesioniste, si mjeku juaj, policia ose qendra e kujdesit të krizave. Nëse doni, ju mund t'i kërkoni një personi që besoni t'ju shoqërojë. Gjithashtu ju mund t'i telefononi linjës së ndihmës për dhunë ndaj partnerit.

Profesionistët do ju dëgjojnë pa ju gjykuar. Ata gjithashtu respektojnë privatësinë tuaj.

Nëse doni t'i jepni fund dhunës, nuk keni pse detyrimisht të përfundoni marrëdhënien tuaj ose të lini partnerin tuaj. Çfarëdo mendimi ju merrni, gjithmonë mendoni për sigurinë e vetes tuaj (dhe të fëmijëve të tu) dhe mirëqenien.

Nëse ndjeheni më pak i sigurt në vetvete, fajtor ose i turpëruar, mos fajësoni veten. Këto ndjenja shpesh rezultojnë nga dhuna ndaj partnerit.

Nëse jeni një ofendues, ju mund të gjeni ndihmë për t'ju ndaluar në përsëritjen e dhunës ndaj partnerit në të ardhmen. Kërkoni ndihmë profesionale.

Përkthejeni këtë tekst në
Mbyll

Fjalori dhe përkthimet

Keni nevojë për ndihmë? Gjeni një profesionist të shëndetësisë.

Ndihma