Ngjitësi kontraceptiv është një metodë e kontracepsionit.

Ngjitësi kontraceptiv është një leukoplast ngjitës bezhë i hollë. Përmban të njëjtët 2 hormonet si pilula kontraceptive. Këto hormone parandalojnë ovulacionin. Gjithashtu ata e bëjnë më të vështirë për spermatozoidet të futen në mitër dhe të arrijnë vezëzën.

Si të përdoret ngjitësi kontraceptiv

Aplikoni ngjitësin si vijon:

 • Hiqni qesen. Ka një prerje të vogël në njërën anë të paketimit për t’ju ndihmuar ju.
 • Hapni paketimin.
 • Zhvisheni ngjitësin dhe astarin plastik tutje nga qesja.
 • Zhvisheni tutje gjysmën e veshjes mbrojtëse të tejdukshme.
 • Aplikoni ngjitësin në abdomen, vithe, shpinë, cep të shpatullës ose në pjesën e jashtme të krahut tuaj, në lëkurë të thatë, të pastër.
 • Aplikoni sipërfaqen ngjitëse të ngjitësit në lëkurën tuaj dhe hiqni pjesën tjetër të astarit. Shtypni poshtë me vendosmëri në krye të ngjitësin të lëkurës.
 • Mbajeni ngjitësin për 7 ditë (1 javë). Hiqni ngjitësin.
 • Aplikoni një të ri në të njëjtën ditë të javës (për shembull: Të mërkurën) në javën e 2-të dhe të 3-të;
 • Në javën e 4-t ju nuk përdorni një ngjitës. Këtë javë, ju do filloni të keni gjakderdhje (cikël menstrual). Ju jeni gjithashtu e mbrojtur këtë javë.
 • Pas 7 ditësh (1 javë) ju aplikoni një ngjitës të ri në të njëjtën ditë të javës (për shembull: E mërkurë), edhe nëse ju ende keni gjakderdhje.
 • Përsëritni hapat e mëparshëm.
Hiqni qesen. Ka një prerje të vogël në njërën anë të paketimit për t'ju ndihmuar ju.
Hapni paketimin.
Zhvisheni ngjitësin dhe astarin plastik tutje nga qesja.
Zhvisheni tutje gjysmën e veshjes mbrojtëse të tejdukshme.
Aplikoni ngjitësin në abdomen, vithe, shpinë, cep të shpatullës ose në pjesën e jashtme të krahut tuaj, në lëkurë të thatë, të pastër.
Aplikoni sipërfaqen ngjitëse të ngjitësit në lëkurën tuaj dhe hiqni pjesën tjetër të astarit. Shtypni poshtë me vendosmëri në krye të ngjitësin të lëkurës.
Mbajeni ngjitësin për 7 ditë (1 javë). Hiqni ngjitësin. Aplikoni një të ri në javën e 2-të dhe të 3-të. Në javën e 4-t ju nuk përdorni një ngjitës. Këtë javë cikli juaj menstrual do fillojë. Pas 7 ditësh (1 jave) aplikoni një ngjitës të ri, edhe nëse ju ende keni gjakderdhje.

I sigurt

Ngjitësi kontraceptiv është shumë e sigurt nëse përdoret siç duhet.
Ngjitësi nuk është e sigurt ose është më pak e sigurt, nëse:

 • Jo po merrni antibiotikë ose pilula kundër epilepsisë. Kontrolloni me një mjek ose farmacist;
 • Ju harroni të vendosni ngjitësin pas 7 ditë ndërprerje ose nëse harroni ta ndryshoni atë.
 • Ju humbisni ngjitësin dhe nuk aplikoni një të ri brenda 24 orësh (1 ditë).

Ju mund të bëni dush, të notoni dhe bëni ushtrime me ngjitësin kontraceptiv.

Nuk ndikon shëndetin tuaj

Ngjitësi kontraceptiv përmban hormone. Këto hormone në përgjithësi nuk ndikojnë shëndetintuaj.

Në disa raste prapë se prapë është më mirë, të zgjidhni tjetër metodë të kontracepsionit. Për shembull: nëse ju pini më shumë se 15 cigare në ditë dhe jeni mbi 35 vjeç, nëse keni një rrezik të lartë për të zhvilluar një sëmundje zemre ose sëmundje vaskulare. Pyesni një mjek për këshillë.

Ngjitësi nuk ju bën më pak pjellore. Nëse doni të ngelni shtatzënë, veç hiqni ngjitësin.

Gjatë muajve të parë të përdorimit, ju mund të keni efekte anësore të tilla si gjokse më të ndjeshëm, dhimbje koke dhe cikël menstrual të çrregullt. Këto efekte zakonisht zhduken vetë. Nëse jo, konsultoni një mjek.

Cikli juaj menstrual shpesh bëhet më pak i rëndë dhe më pak i dhimbshëm.

Mbrojtja nga IST-të dhe nga HIV

Ngjitësi kontraceptiv nuk mbron ndaj IST-të ose HIV. Vetëm një prezervativ mund t’ju mbrojë.

Përkthejeni këtë tekst në
Mbyll

Fjalori dhe përkthimet

Keni nevojë për ndihmë? Gjeni një profesionist të shëndetësisë.

Ndihma